Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Nέοι και πολιτική


Ασχολούνται οι νέοι με την πολιτική; Ενδιαφέρονται για τα κοινά; Ποιά η άποψή τους; Είναι ερωτήσεις που συνήθως απαντώνται βλέποντας τους νέους να λένε πως η πολιτική τους έχει αποθήσει λόγω των γεγονότων. Αυτό καταγράφεται και στις συχνές δημοσκοπήσεις που βγαίνουν κατά καιρούς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου βλέπουμε μία αποχή από την νεολαία, μία αποστροφή θα μπορούσε να πει κανείς, για τα κοινά ζητήματα και την πολιτική. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι νέοι που θεωρούν πως η πολιτική είναι ένα αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ζωής του κάθε πολίτη. Είναι παιδιά που μέσω των παρατάξεων στα Πανεπιστήμια δίνουν το παρόν δείχνοντας πως η πολιτική τελικά μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα,γιατί είναι ενδιαφέρουσα, αρκεί να υπάρχει κοινή αντίληψη ότι επιτελούν το καθήκον τους ασχολούμενοι με τα κοινά. Δεν είναι όμως απαραίτητο όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την πολιτική να είναι εγγεγραμμένος σε κάποια παράταξη. Το θέμα είναι να είναι αρκετά ενημερωμένος για την επικαιρότητα, να είναι έτοιμος να απαντήσει σε ζητήματα που θα του τεθούν, να μπορέσει να τεκμηριώσει την άποψή του. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι το χάσμα των γενεών έχει διευρυνθεί σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι νέοι απορρίπτουν τα παλιά πρότυπα, τα μοντέλα πολιτικής του χθες. Έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, στρέφονται στον αθλητισμό, στις οικονομικές, στις πολιτισμικές και οικολογικές ανησυχίες, αλλά και στα μηχανάκια, στους υπολογιστές, στη διασκέδαση με τις όποιες ακραίες εκφάνσεις της.

Συνήθως οι νέοι παραπονιούνται πως δεν υπάρχει κάποιος ικανός πολιτικός που θα τους ωθήσει να ασχοληθούν εντατικά με την πολιτική. Βέβαια μία πιό εμπεριστατωμένη άποψη συχνά προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον, η πολιτική άποψη δεν είναι κάτι αντικειμενικό, είναι κάτι που σχηματίζεται από το γενικότερο περιβάλλον που μεγαλώνει κάποιος. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας, έλεγαν οι αρχαίοι, είναι η μη συμμετοχή στα κοινά...

Βασίλης, φοιτητής Κοινωνιολογίας, 22 ετών : «Θεωρώ πως κάθε νέος πρέπει να ασχολείται με την πολιτική γιατί ο σωστός πολίτης είναι ενεργός πολίτης. Μεγάλο ποσοστό όμως των νέων σήμερα ενδιαφέρεται για τα κοινά και αυτό γίνεται κατανοητό από την συμμετοχή τους στα κοινά των σχολών τους. Το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική είναι σημαντικό γιατί έτσι διαμορφώνουν χαρακτήρα, σκέψη και κρίση. Η κατάσταση σήμερα δεν θυμίζει τίποτα από την εποχή των γονιών μας. Η γενιά τους καθιερώθηκε ως η πιό « πολιτικοποιημένη γενιά», μία γενιά που πέρασε από σκαμπανεβάσματα πολιτικά, που αγωνίστηκε για τα κοινά του τόπου, που η πολιτική τους ενασχόληση δεν ήταν ένα απλό χόμπυ, αλλά αποτελούσε μέρος μίας ιδεολογίας. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά... »

Νώντας, φοιτητής Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, 21 ετών : «Η πολιτική είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους άμεσα. Δεν πιστεύω πως η ενασχόληση με την πολιτική (με τη 'στενη' της έννοια) είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε ανθρώπου. Δε χρειάζεται να γίνουμε όλοι βουλευτές, ούτε χρειάζεται να είμαστε εγγεγραμμένοι στα αρχεία μίας πολιτικής παράταξης για να θεωρούμαστε πολιτικοποιημένοι. Πρέπει όμως να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας αφού οι πολιτικοί μέσω της πολιτικής που ασκούν διαμορφώνουν τη ζωή μας και το μέλλον μας. Κατά τη γνώμη μου πολλοί νέοι σήμερα θα έπρεπε να έχουν πολύ μεγαλύτερη συναίσθηση και γνώση των αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς αυτούς, για αυτούς. Η απουσία πολιτικής άποψης δείχνει απουσία κρίτικής ικανότητας, πράγμα απαραίτητο για ένα υγιές μέλλον.»

Θάλεια, Μαθήτρια Λυκείου, 18 ετών : «Είναι αλήθεια ότι η νεολαία δεν συμμετέχει ενεργά στις μέρες μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποια αιτία πίσω απο αυτό το γεγονός. Είναι αλήθεια όπως ειπώθηκε ότι απο το λυκείο οι νέοι έχουν φορτωθεί με ατέλειωτες ώρες μαθημάτων, όμως δεν πιστεύω ότι μετά στο πανεπιστήμιο αναζητούν μόνο την διασκέδαση. Ακούγωντας απο άτομα της ηλικίας του πατέρα μου για τα τότε φοιτητικά κινήματα και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες, πιστεύω ότι η σημερινή φοιτητική νεολαία δεν έχει πολλά κοινά σημεία, δεν έχει εκείνη την δυναμική, εκείνη την θέληση για συμμετοχή και την ενότητα. Δεν έχει ωστόσο και την ίδια πολιτική κατάσταση να αντιμετωπίσει. Πρωτοβουλίες και θέληση για συμμετοχή θεωρώ και έχω δει ότι υπάρχει, έστω και απο μερίδα ατόμων. Το πολιτικό σκηνικό μάλλον δεν εμπνέει για συμμετοχή της νεολαίας, νομίζω όχι άδικα. Η συμμετοχή στα κοινά συνοδεύεται επίσης είτε απο φιλοδοξίες είτε απο φόβους. Υπάρχουν κάποιοι που συμμετέχουν για την εκπλήρωση προσωπικών τους συμφερόντων πράγμα πολύ κοινό. Νομίζω ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, ότι η νεολαία ακόμα δεν έχει βρεί την δυναμική της, αλλά αν της δοθεί το ερέθισμα θα το κάνει. Τουλάχιστον ας έχουμε την αισιοδοξία των νέων.»

Γιάννης, Μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, 24 : «Η σημερινή νεολαία έχει αρχίσει και είναι πολύ πιο πολιτικοποιημένη. Είδαμε ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα στους δρόμους όλης της Ελλάδας να διεκδικεί μια καλύτερη παιδεία, να προστατεύει το αρ.16 από την ιδιωτικοποίησή της παιδείας, είδαμε μαθητές/τριες φοιτητές/τριες να συμμετέχουν σε συζητήσεις, εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις σχολών και σχολείων με αξιόλογα πολιτικά επιχειρήματα. Αυτό όμως που ισχύει για αυτά τα παιδιά βέβαια δεν ισχύει για όλους τους νέους. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν νέοι και νέες που δεν σηκώνονται από τον καναπέ παρά μόνο για να πάνε για καφέ απαξιόνoντας την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Η απομάκρυνση αυτή δεν αποτελεί παρά προϊόν μιας αντίληψης, που τείνει να γίνει κυρίαρχη ανάμεσα στους νέους, πως όλα γίνονται για την καρέκλα. Πως η ηθική και το συλλογικό καλό θυσιάζονται για χάρη του προσωπικού συμφέροντος. Με βάση την ίδια αντίληψη όλοι οι πολιτικοί θεωρούνται περίπου οι ίδιοι και συνεπώς η ψήφος του πολίτη, πόσο μάλλον η συμμετοχή στην πολιτική, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Να σταθούμε κριτικά και απέναντι στα κόμματά μας, όσοι συμμετέχουμε σε κόμματα. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των νέων που θα είναι οι αυριανοί πολίτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου