Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Σπύρος Ορνεράκης : Ο πρωτοπόρος της σάτιρας


Ο γνωστός σε όλους μας δημιουργός της "Σχολής Ορνεράκη", της πιο οργανωμένης σχολής σκίτσου στην Ελλάδα, Σπύρος Ορνεράκης είναι από της αναγνωρίσιμες γραφίδες του Ελληνικού Τύπου, της εποχής μας, και φυσικά δεν χρειάζεται συστάσεις. Με τις προσωπογραφίες του και το πηγαίο του χιούμορ, έχτισε «σχολή» και δημιούργησε ένα ολόκληρο ρεύμα προσωπογράφων στις Ελληνικές εφημερίδες.
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1942. Σε ηλικία 18 ετών φτάνει στην Αθήνα, όπου και σπουδάζει στο Α.Τ.Ι. σκηνογραφία και διακόσμηση. Ξεκίνησε να σκιτσογραφεί το 1971 στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Από τότε μέχρι σήμερα ο Σπύρος Ορνεράκης μπήκε στο σπίτι μας και ανελλιπώς ο κόσμος τον διαβάζει και οι εφημερίδες ζητούν ένα σκίτσο του να κοσμήσει τις σελίδες τους. Δίνει σκίτσα στα «ΝΕΑ» όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε πολλές άλλες εφημερίδες. Στην πολυετή καριέρα του συνεργάστηκε με εφημερίδες όπως το «Βήμα», την «Καθημερινή», την «Πρωινή», την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και άλλες ελληνικές εφημερίδες.
Το 1974, την εποχή του δημοψηφίσματος, οι αφίσες του ενάντια στην επιστροφή του βασιλιά, κάνουν πάταγο και τα σχέδια του επαναχρησιμοποιούνται ακόμη και στις μέρες μας. Το 1975, καταγράφει για τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» τις δίκες της Χούντας και την ίδια χρονιά, παίρνει το δεύτερο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Το 1991, ο Διευθυντής της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", κ. Λέων Καραπαναγιώτης, ανέθεσε στον Σπύρο Ορνεράκη την κάλυψη με σκίτσα της Δίκης Κοσκωτά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα. Μετά το τέλος της δίκης τα σκίτσα αυτά συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ με τον τίτλο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΚΗΣ". Ένα σκιτσογραφικό ρεπορτάζ, μια διαφορετική απεικόνιση των γεγονότων, την οποία δεν κατέγραψαν ή προσπέρασαν βιαστικά οι κάμερες και τα κείμενα των δημοσιογράφων. Αξιοπρόσεκτο αποτύπωμα, είναι μεταξύ άλλων, το σκίτσο της τραγικής κατάρρευσης του Κουτσόγιωργα στο κάθισμά του. Φυσικά ο Σπύρος Ορνεράκης ξετύλιξε το ταλέντο του και σε άλλα έντυπα μέσα εκτός των εφημερίδων.
Συνεργάζεται με πολλά ειδικά περιοδικά και περιοδικά ποικίλης ύλης, κάνει εξώφυλλα και εικονογραφήσεις σε παιδικά βιβλία, διηγήματα, εικονογραφήσεις στον ΟΕΣΒ κλπ. Επίσης ασχολείται με το θέατρο και την τηλεόραση ως σκηνογράφος και σκιτσογράφος. Το κερασάκι στην τούρτα της τηλεοπτικής του καριέρας έμελε να είναι η επιτυχημένη συνεργασία του με την ΕΡΤ και τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα». Για τουλάχιστον τρεις χρονιές, ο Σπύρος Ορνεράκης γίνεται η ψυχή των παιχνιδιών, τόσο σε σκηνικά όσο και σε ιδέες.
Γνωστός για την πολιτική του γελοιογραφία την οποία υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια με χιούμορ και οξυδέρκεια , κρύβει μέσα του ένα σπάνιο ταλέντο στις προσωπογραφίες δίνοντας στα ρεαλιστικά σκίτσα ή στις καρικατούρες του ένα ιδιαίτερο, προσωπικό και αναγνωρίσιμο στυλ.
Με αυτό ακριβώς το ιδιαίτερο ύφος στις προσωπογραφίες, επηρέασε άμεσα και δημιουργικά την νεώτερη γενιά των προσωπογράφων σχεδιαστών, τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και ως δάσκαλος στην ομώνυμη σχολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου